Home » Blog » Hoogsensitiviteit » Tips voor HSP’s bij overprikkeling

Tips voor HSP’s bij overprikkeling

door | 23 dec, 2019 | Hoogsensitiviteit

“Soms moet je eenzaam op een vloer zitten in een rustige ruimte om je eigen stem te horen en niet te verdrinken in het lawaai van anderen.” – Charlotte Eriksson

Regelmatig krijg ik hooggevoelige vrouwen in mijn praktijk, die in het dagelijks leven behoorlijk worstelen met de grote hoeveelheid prikkels die op hen afkomt. Ze voelen zich vaak overprikkeld, ontzettend moe en gespannen. Ze hebben last van huilbuien of worden zomaar boos, omdat ze door de overprikkeling bij de minste of geringste prikkel uit hun slof schieten. En als je een baan, een gezin en een sociaal leven hebt, dan heb je als hooggevoelige al snel te veel prikkels en te weinig tijd om hiervan te herstellen. Ik weet hoe het is, want ik ben het zelf ook, een HSP, oftewel een hoogsensitief persoon.

Wat is hoogsensitiviteit?

Wat is het eigenlijk, hoogsensitiviteit? Het is een aangeboren eigenschap, die ongeveer 30 procent van de mensen bezit, waarbij je zenuwstelsel verfijnder is afgesteld dan bij de meeste mensen. Daardoor komen er meer prikkels binnen, want je hoort, ziet, ruikt en voelt nu eenmaal meer dan de meeste anderen.

HSP’s herkennen zich vaak in de volgende uitspraken:

 • Ik neem veel stemmingen van mezelf en anderen waar.
 • Ik heb de indruk dat ik meer dan anderen details en subtiliteiten opmerk.
 • In een drukke omgeving voel ik me afgeleid, geïrriteerd, snel vermoeid, ongeconcentreerd.
 • Ik heb een rijke innerlijke belevingswereld.
 • Ik (dag)droom en fantaseer graag.
 • Ik wil zorgzaam en bewust leven.
 • Ik houd me bezig met schoonheid en kunst.
 • Ik word door veel dingen diep geraakt.
 • Ik houd van stilte en rust en heb deze soms heel hard nodig.
 • Ik vraag me af wat de ware zin van het leven is.
  (Bron: susanmarlettahart.com)

Voor jezelf kiezen

Soms is het behoorlijk lastig om als HSP in onze hectische, lawaaierige, nooit stilstaande en soms zelfs een beetje agressieve maatschappij te functioneren. Wat is dan belangrijk? Durf écht voor jezelf te kiezen, durf keuzes te maken die anderen misschien een beetje vreemd zullen vinden, maar waarvan jij voelt dat jij ze nodig hebt. Dan kan het leven met hooggevoeligheid ook heel mooi worden.

Zo volg ik al een hele tijd het nieuws niet meer. Ik vind het alleen maar negatief en dat voegt niks toe aan mijn leven, dat ik graag positief houd. Ook ga ik niet naar festivals of grote popconcerten in stadions, want die grote mensenmassa’s vind ik vreselijk. Liever bezoek ik een intiem concert in het theater. Daar kan ik door mijn hooggevoeligheid zo geraakt worden door de muziek dat de tranen me regelmatig over de wangen lopen. Want hooggevoelig zijn heeft ook veel positieve kanten! Je beleeft alles intenser, dus ook de fijne en mooie gebeurtenissen.

En tegenwoordig durf ik anders te zijn en voor mezelf te kiezen. Onlangs was ik met mijn man in Burgers’ Zoo, evenals diverse schoolklassen. De kinderen liepen te roepen en te gillen in de stenen gangen van de Desert en door de echo kwam het extra hard binnen. Ik heb daarom een tijdje met mijn vingers in mijn oren gelopen. Dat hielp me om niet halverwege de dag al total loss naar huis te moeten.

Tips voor HSP’s

Vind je het lastig om als HSP voor jezelf te kiezen en weet je niet zo goed wat zou kunnen helpen? Hieronder een paar tips:

 • Ga (bijvoorbeeld op een feest) niet midden in de mensenmassa staan of zitten, maar blijf aan de rand.
 • Als je je erg overprikkeld voelt, zoek dan even een rustig plekje. Een wc hebben ze overal en is een heel fijne plek om even bij jezelf te komen ?.
 • Ga niet te lang achter elkaar achter de computer of op je telefoon. Als HSP ben je gevoeliger voor straling.
 • Doe dingen die jou helpen om te aarden oftewel goed je lichaam te blijven voelen. Loop lekker met je blote voeten in het gras, ga wandelen of laat je masseren.
 • Ga regelmatig de natuur in. Dat helpt je om weer dichterbij jezelf te komen, want omdat je als HSP anderen zo goed aanvoelt, loop je gevaar om jezelf een beetje kwijt te raken.
 • En vooral: luister heel goed naar je lichaam en doe wat op dat moment voor jou goed voelt! Af en toe ga ik gewoon even een half uurtje op de bank liggen, ook al moet ik nog veel doen. Daarna sta ik weer verfrist op.

Over mij

Als spiritueel transformatiecoach voor  hoogsensitieve vrouwen deel ik hier interessante tips en inspiratie over het licht in jezelf terugvinden, leven vanuit vertrouwen en overgave, je zieletalenten en zielsmissie ontdekken en nog veel meer.

Zodat jij ook weer kunt leven vanuit jouw sprankelziel en kunt doen waarvoor je op aarde bent!

Gerelateerde artikelen

Wat als je geen duidelijke mening hebt als HSP?

Wat als je geen duidelijke mening hebt als HSP?

Veel hoogsensitieve mensen voelen zich vaak ambivalent. Je hebt lang niet altijd een duidelijke mening over een onderwerp, maar ‘de buitenwereld’ lijkt vaak wel te verwachten dat je een krachtige mening klaar hebt. Alsof het ‘not done’ is om geen duidelijke mening te hebben. Maar hoe komt het eigenlijk dat je als HSP niet altijd zo’n uitgesproken mening hebt? En is dat erg? Hoe kun je toch weten en voelen wat belangrijk voor jou is?

Lees meer
Hoe kom je uit de actiestand?

Hoe kom je uit de actiestand?

Herken je dat? Dat je altijd maar in de actiestand staat en het heel lastig is om gewoon te ‘zijn’ en niets te doen, zonder je schuldig te voelen? Veel hoogsensitieve vrouwen raken tegenwoordig uitgeput omdat ze te veel doen. Het is ons zo ingeprent dat succes niet vanzelf komt aanwaaien en dat heel hard werken iets goeds is, dat we bijna niet meer anders kunnen. Maar hoe komt het dat we onszelf zo uitputten? Dat we alleen nog maar bezig zijn en in de doe-stand staan en niet meer gewoon kunnen ‘zijn’?

Lees meer
Je thuis voelen op aarde als HSP

Je thuis voelen op aarde als HSP

Je thuis voelen op aarde is voor sommige hoogsensitieve mensen behoorlijk lastig. Vaak ervaar je het leven dan als zwaar en hard. Ook begrijp je andere mensen vaak niet, waarom ze doen wat ze doen. En andere mensen begrijpen jou ook vaak niet, vinden je mogelijk overgevoelig. Je voelt je anders dan anderen en je voelt hierdoor vaak eenzaam. Je hebt regelmatig een onveilig en gespannen gevoel en je wilt hier misschien eigenlijk niet zijn. Je voelt je soms verdrietig, hebt een soort heimweegevoel en je bent niet helemaal in verbinding met jezelf en de wereld om je heen.

Lees meer

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tweet
Share
Share
Pin