Home » Blog » Hoogsensitiviteit » Wat als je geen duidelijke mening hebt als HSP?

Wat als je geen duidelijke mening hebt als HSP?

door | 17 jun, 2020 | Hoogsensitiviteit

Veel hoogsensitieve mensen voelen zich vaak ambivalent. Je hebt lang niet altijd een duidelijke mening over een onderwerp, maar ‘de buitenwereld’ lijkt wel te verwachten dat je een krachtige mening klaar hebt. Alsof het ‘not done’ is om geen duidelijke mening te hebben. Maar hoe komt het eigenlijk dat je als HSP niet altijd zo’n uitgesproken mening hebt? En is dat erg? Hoe kun je toch weten en voelen wat belangrijk voor jou is? 

De eerste verklaring is die vanuit lichamelijk perspectief. Daarvoor bekijken we eerst wat hoogsensitiviteit eigenlijk is. Wanneer je hoogsensitief bent, word je met een fijnbesnaarder zenuwstelsel geboren. Jouw zenuwstelsel is zo ontworpen dat het op subtiele prikkels reageert en dat je meer details opmerkt. Deze prikkels worden bovendien intensiever en uitgebreider verwerkt.

Minder zwart-wit

Wat heeft dit nu te maken met moeilijk een duidelijke mening kunnen vormen? Wanneer je, zoals hoogsensitieve mensen, meer ziet en meer voelt en details ook dieper verwerkt, dan neem je dus ook veel meer details mee in jouw visie. Dan heb je dingen opgemerkt die anderen niet gezien hebben en die zij dus ook niet hebben meegenomen in hun mening. Daardoor kunnen zij zich veel sneller een mening vormen, want zij nemen minder ervaringen mee in hun oordeel.

Jij hebt als hoogsensitief mens echter veel meer opgemerkt en daarom heb je meer tijd nodig om jezelf een mening te vormen. En daardoor ben je ook beter in staat dan minder sensitieve mensen om een onderwerp van diverse kanten te bekijken. Je denkt dus eigenlijk minder zwart-wit, omdat je meer ervaringen meeneemt in jouw visie.

Bovendien zijn hoogsensitieve mensen van nature meer georiënteerd op de werking van de rechterhersenhelft. Deze hersenhelft is minder rechtlijnig, ziet meer verbanden op een creatieve out-of-the-box-manier. Dus ook het feit dat je meer gericht bent op de rechterhersenhelft, deze meer gebruikt, speelt mee bij het moeilijk kunnen vormen van een duidelijke, zwart-witte mening.

Hoogsensitieve raadgevers

Een andere verklaring voor het feit dat hoogsensitieve mensen het vaak lastig vinden om een duidelijke en krachtige mening te geven over een onderwerp is als we kijken naar het historisch perspectief. Elaine Aron, de onderzoeker en schrijfster die hoogsensitiviteit op de kaart heeft gezet, beschrijft dit historische perspectief in een van haar boeken.

Daarin vertelt zij dat hooggevoelige mensen van oudsher de raadgevers, de priesters, de wijze mannen en vrouwen waren in een gemeenschap. Terwijl de koning en zijn soldaten zorgden voor verdediging en uitbreiding van het land, waarschuwden de hooggevoelige raadgevers voor de mogelijke gevaren. Door hun bijzonder fijne zintuigen en een bewustzijn dat details diep verwerkt, zagen zij dingen die andere mensen niet opvielen. Daardoor wisten zij eerder dan de anderen dat er gevaar dreigde en zagen zij ook welke strategie de beste was voor de veiligheid en het welzijn van de groep. Terwijl de koning en zijn soldaten heel snel konden handelen, wat in veel situaties ook heel belangrijk is, dachten de hooggevoelige raadgevers eerst goed na voordat ze tot actie overgingen. Daardoor konden zij de rest van de gemeenschap ook behoeden voor overhaaste oorlogen en dergelijke.

Bezinning en verdieping

De hoogsensitieve mensen zorgen dus van oudsher voor bezinning en verdieping binnen een gemeenschap. Ook nu is dat nog steeds een belangrijke eigenschap, bijvoorbeeld wanneer je op je werk jouw werkgever kan behoeden voor een verkeerde, te haastig genomen beslissing. Want hoogsensitieve mensen zien vaak haarscherp waar het fout gaat. Omdat zij meer door hun onderbewuste worden beïnvloed, kunnen ze soms voorspellen wat er in de toekomst verkeerd zal gaan als het beleid niet wordt veranderd.

Het eerst nadenken en alle details overwegen en meenemen in jouw visie is dus een heel belangrijke kwaliteit in deze samenleving! Want alle soorten mensen zijn nodig: de snelle, actiegerichte, handelende mensen zijn nodig, maar ook de bedachtzame, intuïtieve, nadenkende mensen, zoals de hoogsensitieven. Als beide typen mensen er mogen zijn en hun kwaliteiten optimaal kunnen inzetten en elkaar respecteren, dan blijft de samenleving in balans.

Tips als je geen duidelijke mening hebt

Dus wat kun je het beste doen wanneer je je gedwongen voelt om een duidelijke, snelle, krachtige mening te geven, maar jij jouw mening nog niet klaar hebt?

1. Zeg dat je er over zult nadenken, dat je nog wat meer tijd nodig hebt om jezelf een mening te vormen, omdat je nog niet alle kanten van de zaak kent.

2. Of geef aan dat je hier geen mening over hebt, omdat het onderwerp te complex is en je niet in zwart-wit meningen wilt belanden.

3. Heb zelf geen oordeel over het niet hebben van een mening! Dat jij bedachtzaam bent en alle kanten van een onderwerp afweegt voordat je tot een visie komt, is een heel goede en broodnodige kwaliteit in deze maatschappij. Voel je niet minderwaardig doordat jij geen duidelijke, krachtige, snelle mening hebt.

4. En het allerbelangrijkste: blijf jezelf trouw en dwing jezelf niet om een mening te geven die niet goed voelt. Blijf rustig ademen, maak verbinding met je hart en blijf goed voelen in je lichaam wat goed voelt aan het onderwerp en wat niet. Op die manier kom jij op een gegeven moment ook wel tot een mening, maar wel een die waarschijnlijk genuanceerder en meer afgewogen is dan die van een minder sensitief persoon.

Over mij

Ik ben Petra Swart, zielsmissiementor en spiritueel transformatiecoach voor sensitieve, bezielde coaches, healers en spirituele ondernemers (in spé).

Op deze plek deel ik interessante tips en inspiratie over je zieletalenten en zielsmissie ontdekken, innerlijke blokkades oplossen die belemmeren dat jij doet waarvoor je op aarde bent en ook over bezield ondernemen vanuit jouw pure zelf. En nog veel meer!

Herken je jezelf in mijn verhalen en wil je graag eens praten over de stappen die je kunt zetten om te doen waarvoor je op aarde bent? Vraag dan hier een gratis Magische Missie gesprek aan.

Gerelateerde artikelen

Geen resultaten gevonden

De pagina die u zocht kon niet gevonden worden. Probeer uw zoekopdracht te verfijnen of gebruik de bovenstaande navigatie om deze post te vinden.

0 Reacties

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tweet
Share
Share
Pin1