Home » Blog » Innerlijke rust » 5 tips om beter los te laten als HSP

5 tips om beter los te laten als HSP

door | 29 jul, 2020 | Hoogsensitiviteit, Innerlijke rust

Loslaten. Veel hoogsensitieve mensen hebben hier moeite mee. Omdat je je als HSP zo verantwoordelijk voelt en vaak perfectionistisch bent, is loslaten een fikse uitdaging. Maar hoe doe je dat eigenlijk, loslaten? En wat levert het op? In deze blog lees je er meer over.

Waarom is loslaten juist voor hoogsensitieve mensen zo lastig?

Hoogsensitieve mensen voelen zich vaak heel verantwoordelijk én zijn bovendien vaak perfectionistisch. Wanneer je die verantwoordelijkheid zwaar op je voelt drukken en bovendien alles heel goed wilt doen, is loslaten en stoppen met piekeren hierover niet makkelijk.

Verder zijn hoogsensitieve mensen vaak veel bezig met anderen en proberen ze altijd rekening te houden met anderen. Omdat je anderen zo goed aanvoelt, kun je je zorgen maken of je wel voldoende hebt gedaan voor iemand anders, of dat je iemand niet gekwetst hebt met een opmerking. Waar minder sensitieve mensen hier makkelijker overheen stappen, blijven hoogsensitieve mensen hier vaak lang over piekeren.

Ook voelen sommige hoogsensitieve mensen zich niet zo veilig op aarde. Dit kan te maken hebben met trauma uit het verleden. Door je fijngevoelige zenuwstelsel ben je als hoogsensitief mens gevoeliger voor trauma. Wanneer je als kind bijvoorbeeld altijd het gevoel hebt gehad dat je alles alleen moest doen, kun je als volwassene nog steeds de controle willen houden, want dat is jouw overlevingsmechanisme geworden. Loslaten is dan heel moeilijk.

Controle niet kunnen loslaten

Ook ik heb in het verleden veel moeite gehad met loslaten en nog wel eens. Toen ik eindredacteur was en verantwoordelijk voor de inhoud van 2 huis-aan-huiskranten raakte ik overspannen, omdat ik me zo verantwoordelijk voelde en alles heel goed wilde doen. Ook later, toen ik in het onderwijs werkte en op een gegeven moment teamvoorzitter was van een opleidingsteam, dacht ik 24 uur per dag aan mijn verantwoordelijkheden. Ik ben uiteindelijk gestopt als teamvoorzitter, omdat mijn hoofd veel te vol werd en overspannenheid opnieuw dreigde. In beide situaties voelde ik me oververantwoordelijk en kon ik de controle niet goed loslaten.

Meer tijd en energie

Maar waarom is het eigenlijk fijner om dingen los te kunnen laten? Wat levert het op?

• Een rustiger en leger hoofd. Je piekert niet meer zo veel, maar kunt beter relativeren en dingen loslaten.
• Je hebt minder last van stress en spanning, waardoor je ook minder last hebt van hoofdpijn, nek- en schouderklachten, een hoge spierspanning, een hoge ademhaling of andere lichamelijke klachten.
• Je leven wordt makkelijker en rustiger, want je laat de verantwoordelijkheid meer bij anderen. Daardoor wordt je leven minder vol.
• Het hoeft niet meer zo perfect en je hoeft niet meer per se alles zelf te doen. Dat scheelt veel tijd en energie.
• Je maakt betere keuzes, want door los te laten ga je minder vanuit je hoofd en meer vanuit je hart en je intuïtie beslissingen nemen. Hierdoor doe je veel meer wat écht bij je past.
• Je leeft meer in het moment en kunt daardoor meer genieten van dingen.

Tips om los te laten

Hoe doe je dat eigenlijk, loslaten, zodat je uiteindelijk een lichter en meer ontspannen leven kunt leiden?

1. Concreet kun je loslaten oefenen door uit je hoofd en in je lichaam te komen. Mediteer, doe ademhalingsoefeningen, wandel en beweeg veel. Wanneer je voelt dat je gespannen wordt en in de controle schiet, vertraag dan je tempo, richt je aandacht op je ademhaling en doe even een poosje niets.

2. Zet jezelf centraal. Wees niet alleen maar met en voor anderen bezig, maar zorg er eerst voor dat jij jezelf goed voelt. Pas dan kun je er ook goed voor anderen zijn.

3. Leef jouw leven op jouw manier. Ontdek wie je diep van binnen echt bent en wat jouw zieletalenten zijn. Wanneer je echt voor jezelf kiest, gaat staan voor wie jij bent en gaat doen wat echt bij jou past, dan wordt je leven veel leuker. Laat alle dingen, activiteiten en mensen los die niet of niet meer bij jou passen. Dat is alignment: uitgelijnd zijn met wie je echt bent. Dit doe je door steeds in je lichaam te blijven voelen: voelt dit goed? Past dit bij mij? Zo niet, laat het dan los.

4. Laat belemmerende overtuigingen los, bijvoorbeeld dat voor jezelf kiezen egoïstisch is. Of de overtuiging dat je alleen maar wat waard bent als je anderen helpt en voor anderen zorgt. Vaak zijn het dit soort onbewuste overtuigingen die achter jouw handelen zitten, waardoor loslaten en een lichter leven leiden moeilijk wordt. Wanneer je deze onbewuste overtuigingen ontdekt en loslaat, zul je veel makkelijker voor jezelf kunnen kiezen en het leven kunnen leiden dat je echt wilt.

5. Durf te vertrouwen op het niet-weten. Wanneer je één stap vooruit kunt kijken is dat genoeg. Vertrouw erop dat je geleid wordt, dat je het zult weten en signalen zult krijgen wanneer het tijd is voor de volgende stap. En dat is spannend, dat weet ik. Maar hoe vaker je dit toch doet door jouw gevoel te volgen en soms in het diepe te springen, hoe meer je mee kunt gaan in de flow van het leven, vanuit vertrouwen en overgave. En hoe lichter en leuker jouw leven wordt.

Vind je het heel moeilijk om los te laten en wil je graag belemmerende overtuigingen en trauma loslaten en leren om te leven vanuit vertrouwen en overgave? Je bent altijd welkom om een gratis inzichtgesprek met mij aan te vragen, zodat we kunnen bespreken waar je tegenaan loopt en wat jou zou kunnen helpen. Ik spreek je graag!

 

Over mij

Als spiritueel transformatiecoach voor sensitieve hartwerkers, lichtbrengers en bezielde ondernemers deel ik hier interessante tips en inspiratie over het licht in jezelf terugvinden, leven en werken vanuit bezieling, je zieletalenten en zielsmissie ontdekken en nog veel meer.

Zodat jij volledig in jouw licht kunt staan en kunt doen waarvoor je op aarde bent!

Gerelateerde artikelen

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tweet
Share
Share
Pin2