Home » Blog » Innerlijke rust » Hoe kom je uit de actiestand?

Hoe kom je uit de actiestand?

door | 16 jul, 2020 | Innerlijke rust

Herken je dat? Dat je altijd maar in de actiestand staat en het heel lastig is om gewoon te ‘zijn’ en niets te doen, zonder je schuldig te voelen? Veel hoogsensitieve vrouwen raken tegenwoordig uitgeput omdat ze te veel doen. Het is ons zo ingeprent dat succes niet vanzelf komt aanwaaien en dat heel hard werken iets goeds is, dat we bijna niet meer anders kunnen. Maar hoe komt het dat we onszelf zo uitputten? Dat we alleen nog maar bezig zijn en in de doe-stand staan en niet meer gewoon kunnen ‘zijn’?

De actie-stand waar heel veel mensen een groot deel van de tijd inzitten is de mannelijke yang-energie. Wanneer je te veel in deze mannelijke energie zit en er veel te weinig vrouwelijke yin-energie tegenover staat, raak je uitgeput.

De reden dat veel vrouwen doorschieten in die mannelijke energie is dat de vrouwen van onze generaties (en daarmee bedoel ik de dertigers, veertigers en vijftigers) nooit hebben geleerd hoe je een sterke vrouw kon worden. We hadden geen voorbeeld, want de meeste van onze moeders en grootmoeders zijn nooit in de kracht van hun vrouwelijkheid gaan staan. Wanneer je als jong meisje nooit een vrouw sterk en comfortabel in haar kracht hebt zien staan, dan is het heel moeilijk om zelf wel vanuit de vrouwelijke energie te leven.

In balans

Het enige voorbeeld van kracht dat wij hadden als kind, en dat geldt voor de vrouwen én voor de mannen, zijn onze vader, opa’s en ooms en andere mannelijke rolmodellen. De mannelijke energie dus. Dat was ons voorbeeld van kracht en wanneer je krachtig wilde worden, moest je dus in die mannelijke energie stappen. Dachten we. En mannelijke yang-energie gaat heel erg over dingen doen, in de actiestand gaan, streven naar een doel en naar steeds meer. En met de mannelijke yang-energie is niets mis, maar alleen wanneer het in balans is met de vrouwelijke yin-energie. Maar al eeuwenlang is er een overvloed aan mannelijke yang-energie en een tekort aan vrouwelijke yin-energie in de samenleving. Waardoor je als vrouw nooit echt in je kracht staat, maar als man ook niet.

Wanneer je continu bezig bent met je best te doen, je zorgen maken of je wel het juiste doet, veel dingen tegelijk doet en last hebt van veel stress, zijn dat symptomen van te veel mannelijke yang-energie. Wij vrouwen, en met name hoogsensitieve vrouwen, zijn gewend om altijd maar te geven. Vaak geef je jezelf daarbij vrijwel volledig weg tot er niets meer van je over is en je je helemaal leeg voelt. Dat is niet de goede manier van geven. Dat is de yang-manier, waarbij je geeft vanuit de actiestand. Terwijl het juist als hoogsensitief mens zo belangrijk is om dingen met aandacht te doen en om voldoende tijd voor jezelf te nemen om op te laden.

Wat is de vrouwelijke yin-energie?

De vrouwelijke yin-energie is een energie van zachtheid, van zijn in plaats van doen, van begrip en compassie, van loslaten en ontvangen. Wanneer de vrouwelijke yin-energie er mag zijn naast de mannelijke yang-energie van in actie gaan en doelen bereiken, dan kun je vanuit een ontspannen houding en in flow heel veel bereiken. Dan zijn de mannelijke en de vrouwelijke energie in jouzelf in balans.

Vanuit flow werken en leven

Wat kun je doen om meer vanuit yin-energie te leven? Dus om meer in balans te zijn, van je hoofd naar je hart te gaan?

1. Realiseer jezelf dat je ook waardevol bent als je niets doet. Je bent een human being, geen human doing. ‘Zijn’ is jouw natuurlijke staat. Kijk maar naar dieren. Zij ‘zijn’ gewoon en ze hoeven niets van zichzelf. Ze spelen, ze rennen, ze slapen en luieren. Ze doen precies wat goed voelt op dat moment. En dat is leven vanuit flow. Je afstemmen op wat goed voelt op dat moment en dat gaan doen.

Wanneer je bijvoorbeeld een tekst moet schrijven voor je werk en je zit totaal niet in de juiste energie en je hebt er ook helemaal geen zin in, dan wordt het meestal een fluttekst die je net zo goed weer weg kunt gooien. Terwijl diezelfde tekst gewoon uit je vingers stroomt wanneer je wel in de flow zit. En vervolgens krijg je veel complimenten over de tekst omdat hij zo goed geschreven is en mensen raakt.

2. Zorg dat je in contact bent met je emoties en met je lichamelijke gewaarwordingen. Jouw lichaam is je kompas. Jouw brein brengt geen gevoel voort, maar alleen maar twijfel en zorgen. Vertrouw op je emoties en dat wat je in je lichaam voelt. Je lichaam geeft altijd haarfijn aan wat het ergens van vindt. Wanneer je veel lichamelijke klachten of veel last van stress hebt, dan is er iets uit balans. Maar wanneer je je rustig en ontspannen voelt of een vrolijke kriebel in je buik hebt, dan weet je dat je juist goed bezig bent.

Dus check gedurende de dag regelmatig even hoe je je voelt. Voel je stress, heb je een hoge ademhaling, ben je aan het piekeren of in je hoofd to-do-lijstjes aan het maken? Dan is het tijd om even niets te doen, of even een meditatie te doen en je weer te verbinden met jezelf. Want wanneer je last hebt van stress of aan het piekeren bent, ben je in feite uit verbinding gegaan met jezelf. Dat is het signaal dat je even pas op de plaats mag maken, mag stoppen met wat je aan het doen bent om even naar binnen te keren en te voelen wat er aan de hand is.

Wanneer je op die manier afgestemd bent op jezelf, op wie je diep van binnen in essentie bent, dan zul je veel meer vanuit je hart kunnen leven. Dan kun je werken vanuit flow, omdat je doet wat in lijn is met wat je voelt en met wie je in essentie bent. Dan wordt jouw leven en je werk veel meer spelen, veel lichter en sprankelender.
Bovendien zul je merken dat je jezelf niet meer weggeeft wanneer je op die manier afgestemd bent op je emoties en je lichaam gebruikt als kompas. Dan kun je geven zonder je daarna leeg te voelen.

3. Laat de dingen meer naar je toe komen in plaats van altijd gelijk in de actiestand te gaan. Leer om meer achterover te leunen, dingen los te laten en te ontvangen. Dan zit je in de vrouwelijke yin-energie. In plaats van gelijk alles op te willen lossen, zoals hoogsensitieve vrouwen vaak doen, kun je een situatie ook eerst even aankijken. Wil ik hier iets mee? Voelt het goed om nu iets te doen, om op deze situatie te reageren? En dan laat je het los en laat je het antwoord naar je toekomen. Voel hoe je lichaam reageert en gebruik je lichamelijke gewaarwordingen en jouw emoties als kompas om te weten of en hoe je moet handelen in een situatie.

Over mij

Ik ben Petra Swart, zielsmissiementor en spiritueel transformatiecoach voor sensitieve, bezielde coaches, healers en spirituele ondernemers (in spé).

Op deze plek deel ik interessante tips en inspiratie over je zieletalenten en zielsmissie ontdekken, innerlijke blokkades oplossen die belemmeren dat jij doet waarvoor je op aarde bent en ook over bezield ondernemen vanuit jouw pure zelf. En nog veel meer!

Herken je jezelf in mijn verhalen en wil je graag eens praten over de stappen die je kunt zetten om te doen waarvoor je op aarde bent? Vraag dan hier een gratis Magische Missie gesprek aan.

Gerelateerde artikelen

Het licht in jezelf

Het licht in jezelf

In het dagelijkse leven is het soms best lastig om niet te verzanden in negatieve gedachten en gevoelens. In somberheid, onzekerheid, moedeloosheid...

lees verder

0 Reacties

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tweet
Share
Share
Pin1