Home » Blog » Innerlijke rust » Leef jij in jouw natuurlijke tempo als HSP?

Leef jij in jouw natuurlijke tempo als HSP?

door | 26 nov, 2020 | Innerlijke rust

Als kind had ik nog alle tijd. Ik kon uren opgekruld in een stoel zitten lezen of heerlijk buiten rolschaatsen, zonder aan de tijd te denken. Lekker dagdromen op mijn kamer of met oude kleren en laarzen aan rondstruinen op de boerderij van mijn oudoom en oudtante. Pas toen ik naar de middelbare school ging werd tijd belangrijker. Toen moest ik zelf in de gaten gaan houden of ik wel op tijd op school kwam en moest huiswerk op een bepaalde datum af zijn. Eenmaal aan het werk kwamen er takenlijsten en deadlines en werd tijd ineens iets waar ik soms heel zenuwachtig van werd.

Herken jij je in mijn verhaal? Waarschijnlijk wel. Want veel hoogsensitieve mensen passen zich aan het tempo van de maatschappij aan. Je denkt dat er iets mis met je is wanneer dingen jou niet zo snel afgaan als andere mensen en je gaat jezelf opjagen om alles maar goed te doen en op tijd af te krijgen.

Ritme is persoonlijk

Maar het natuurlijke tempo van hoogsensitieve mensen is over het algemeen langzamer. Ritme is persoonlijk en onze maatschappij walst daar meestal overheen. Als HSP ben je vaak bedachtzaam en doe je dingen graag met aandacht. Dit kan met elkaar in conflict komen. Je gaat je innerlijk aanspannen en schrap zetten om alles maar aan te kunnen. Dit levert veel stress en soms ook lichamelijke klachten op. Bovendien raak je hierdoor steeds verder van jezelf verwijderd.

Ook de overtuiging dat je je tijd ‘nuttig’ moet besteden is in onze calvinistische maatschappij nog steeds sterk aanwezig. Nietsdoen, gewoon een beetje dagdromen, naar buiten staren, in het gras liggen en naar de wolken kijken. Hoe vaak doe je dat nog? Terwijl dit soort ‘lege tijd’ juist voor HSP’s heel erg belangrijk is om weer op te laden en alle prikkels los te laten.

Leven op gevoel

Door te leven in een natuurlijk ritme worden je energie en tijd veel minder bepaald door de buitenwereld. Je gaat meer zelf sturen en leven op gevoel. Je eet wanneer je honger hebt en gaat slapen als je moe bent, in plaats van dat dit bepaald wordt door de klok. Dit betekent niet dat je per se altijd alles langzaam doet. Maar dat je snel bent wanneer dat goed voelt en langzaam als traagheid beter voelt. Je behoudt je in elke omstandigheid het recht voor om je eigen tempo en ritme te bepalen: jouw natuurlijke tempo en ritme.

Hoe vind je jouw natuurlijke tempo en ritme?

1. Laat je horloge af. Wanneer je geen afspraken hebt en niet op de tijd hoeft te letten, is een horloge helemaal niet nodig. En zelfs op je werk kun je zonder horloge, want je hebt altijd wel een telefoon of laptop bij de hand die de tijd aangeeft.

2. Luister naar je lichaam. Het geeft namelijk altijd precies aan wat er aan de hand is en wat jij nodig hebt. Voel je bijvoorbeeld spanning in je lichaam of zit je ademhaling nogal hoog? Dan is er iets aan de hand. Neem even pauze en voel wat je nodig hebt.

3. Doe alles eens wat langzamer en ervaar hoe dat voelt in je lichaam. Loop, eet, praat langzamer. Wat doet dat met je ademhaling en met de spanning in je lichaam?

4. Waardeer jouw manier van werken en leven, met jouw bedachtzaamheid, je aandacht voor mensen en dingen. Zie dit niet als eigenschappen die afgeleerd moeten worden. Je hebt ze niet voor niets gekregen, het is juist de bedoeling dat je hier iets mee doet!

5. Neem de leiding over jouw leven en daarmee over jouw eigen tempo en ritme. Wanneer iets niet goed voor je is, heb je het recht om verandering in de situatie te brengen. Het belangrijkste doel in jouw leven mag zijn dat jij je goed voelt. Want als jij je goed voelt, doe jij je werk ook beter. Zet jezelf dan ook op de eerste plaats!

Gratis inzichtgesprek

Wil je graag eens praten over waarin jij jezelf klein houdt en aanpast? Wil je jezelf terugvinden en jouw zielsmissie leven, maar weet je niet wat jouw zielsmissie is of voel je dat er iets in jou blokkeert om jouw volledige potentieel te kunnen leven? En wil je weten wat jou zou kunnen helpen?

Vraag dan een gratis en vrijblijvend inzichtgesprek aan, gewoon van hart-tot-hart. Tijdens dit gesprek bespreken we waar jij tegenaan loopt en waar je naar verlangt. Ook bekijken we samen welke mogelijkheden er zijn om jouw droom te bereiken. Vraag jouw gratis inzichtgesprek hieronder aan. Ik spreek je graag!

 

Over mij

Ik ben Petra Swart, zielsmissiementor en spiritueel transformatiecoach voor sensitieve, bezielde coaches, healers en spirituele ondernemers (in spé).

Op deze plek deel ik interessante tips en inspiratie over je zieletalenten en zielsmissie ontdekken, innerlijke blokkades oplossen die belemmeren dat jij doet waarvoor je op aarde bent en ook over bezield ondernemen vanuit jouw pure zelf. En nog veel meer!

Herken je jezelf in mijn verhalen en wil je graag eens praten over de stappen die je kunt zetten om te doen waarvoor je op aarde bent? Vraag dan hier een gratis Magische Missie gesprek aan.

Gerelateerde artikelen

0 Reacties

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Tweet
Share
Share
Pin