Wat zit een mens toch wonderlijk prachtig in elkaar. Wij mensen hebben immers een vermogen tot denken en handelen. Maar dit vermogen wordt gevormd door een onbewust en bewust deel. Uit onderzoek is gebleken dat het bewuste deel slecht voor 5 % en het onbewuste voor 95 % verantwoordelijk is voor wat we doen. Het bewuste deel van ons brein is dus slechts het topje van de ijsberg. Het deel van de ijsberg dat onder water zit, is het onbewuste deel. Wat daar gebeurt, zien we vaak niet. Het onbewuste werkt associatief, met emoties, gebruikt metaforen en beelden en is multidimensionaal, terwijl het bewuste deel van ons brein rationeel is, taal gebruikt en eendimensionaal is.

Ontdek de ijsberg

Als ons onbewuste voor 95% verantwoordelijk is voor wat we doen, is het dus belangrijk om eens wat vaker onder water te kijken naar de rest van de ijsberg, en niet alleen naar het topje. En wanneer je dat doet, zul je zien dat er in jouw onbewuste zoveel dingen zijn opgeslagen waar je geen weet van had, maar die wel jouw denken en doen beïnvloeden. Emoties, angsten, patronen, maar ook overtuigingen en emoties die anderen op jou hebben geprojecteerd of dingen die jij voor anderen bent gaan dragen.

Wandelen door het onbewuste

Regelmatig heb ik prachtige sessies  met cliënten , waarbij we een wandeling maken door het onbewuste en daarbij diverse emoties en patronen tegenkomen. ‘Dit kan toch niet’, zegt een cliënt dan vaak, maar toch kan het. Want als je de magie van het onbewuste een kans durft te geven, gebeuren er de mooiste dingen…

Want pas wanneer je deze onbewuste trauma’s, angsten en belemmerende overtuigingen en patronen durft aan te kijken en helemaal kan voelen, is het mogelijk om deze eindelijk los te laten. Hoe mooi is dat?