Herken je dat? Dat van sommige mensen je nekharen overeind gaan staan. Dat je meteen een gevoel van afkeer of weerstand voelt. Spanning in je lichaam, een vecht- of vluchtreactie. Heel vervelend!

Gistermorgen maakte ik dat ook mee. Ik zou ’s middags een kastje ophalen dat ik via Marktplaats had gekocht. Met de eigenaresse had ik ’s ochtends nog even appcontact, waarbij ze verbaal vrij agressief reageerde, voor mijn gevoel. Mijn lichaam reageerde onmiddellijk met stress in mijn hele lijf, een gevoel van angst, maar ook een enorme boosheid naar deze vrouw. In gedachten heb ik haar heel wat vervelende dingen toegewenst…

Na een tijdje zakten deze gevoelens gelukkig wat af en kon ik voelen wat er nou écht aan de hand was. En toen zag ik het onzekere, bange en gepeste meisje van vroeger, dat niet begreep waarom de andere kinderen haar zo agressief en kwetsend behandelden. Want wanneer iemand jou triggert, is er altijd iets in jou wat getriggerd wordt. Vaak is dat het gekwetste kind in jou, dat nog met emoties zit die nog niet volledig doorvoeld en geheeld zijn.

Een spiegel voor je ziel

Hoe mooi is dat eigenlijk, dat op deze manier iemand anders een spiegel voor jou kan zijn. Een spiegel waarin je niet die ander ziet, maar een gekwetste versie van jouzelf in het verleden. En wanneer je dat beseft, kun je dat gekwetste kind in jouzelf omarmen en liefde geven. Dan kun je er met liefde en aandacht voor haar zijn, waar dat in het verleden ooit niet zo was. En op die manier kan de persoon die jou getriggerd heeft, eigenlijk een belangrijke heelmeester worden.

Dus wanneer er weer zo’n persoon op jouw pad komt die jou enorm triggert, probeer dan eens (hoe lastig ook) te kijken wat je in de spiegel ziet. Welk deel van jou wil gezien worden?