Home » Blog » Innerlijke rust » 5 tips hoe je omgaat met belemmerende gedachten

5 tips hoe je omgaat met belemmerende gedachten

door | 20 nov, 2020 | Innerlijke rust

Misschien herken je het wel. Je hebt een droom of een verlangen. Je wilt zó graag iets doen voor de wereld. Andere mensen helpen, iets doen voor dieren, je inzetten voor de natuur en het behoud van de aarde of schoonheid brengen in de wereld door middel van kunst of muziek. Je wilt jouw zielsmissie leven en jouw volledige potentieel benutten. Je wilt doen waarvoor je hier op aarde bent.

Maar wanneer je daarover nadenkt, verschijnen er ineens allemaal beren op de weg. Stemmetjes in je hoofd die allerlei bezwaren, vragen en angstgedachten oproepen en jou daarmee afhouden van jouw droom.

Welke bezwaren en angstgedachten roepen die stemmetjes zoal? Bijvoorbeeld:
• Wat wil ik dan eigenlijk doen? Waar word ik blij van?
• Kan ik dat wel?
• Vinden andere mensen dat niet raar?
• Kan ik hier wel genoeg geld mee verdienen?
• Ja maar, er zijn al zo veel mensen die iets dergelijks doen.
• Is dit wel de juiste tijd hiervoor?
• Ik vind het eng om zichtbaar te zijn met wat ik doe.

Basale angsten

Hoe komt het dat deze stemmetjes ineens oppoppen, terwijl het nadenken over jouw droom, jouw zielsmissie, juist zo leuk is? Dit heeft ermee te maken dat ieder mens een aantal basale angsten kent. De meest belangrijke angst is de angst om je leven te verliezen. Daar zijn diverse andere angsten naar te herleiden.

Wanneer je bijvoorbeeld bang bent dat je niet genoeg geld zult verdienen met jouw zielsmissie, is dat eigenlijk de angst dat je niet genoeg geld zult hebben voor een dak boven je hoofd en voldoende te eten. En zonder die dingen zul je het misschien niet overleven. Ook de angst wat andere mensen ervan zullen denken, is te herleiden naar de angst om je leven te verliezen. Wanneer andere mensen jou en jouw droom afwijzen, val je mogelijk buiten de groep. En in vroeger tijden was buiten de groep vallen de garantie voor een snelle dood, want zonder de groep kon je niet overleven. Die angst zit nog in ons DNA.

Straalangst

Andere angsten die mogelijk naar boven komen wanneer je stappen wilt zetten om jouw zielsmissie te gaan leven, zijn de angst om jezelf te zijn en om jezelf te laten zien zoals je bent. Faalangst, dus de angst dat het niet gaat lukken, komt ook veel voor, maar daarnaast ook straalangst. Namelijk: wat als het wél lukt en je heel succesvol wordt? Dat vinden veel mensen zo spannend, dat ze er maar liever niet aan beginnen.

De oorsprong van deze angsten kan van alles zijn. Zoals gezegd zit de angst voor afwijzing en buiten de groep vallen vaak nog in onze genen, omdat in vroeger tijden buiten de groep vallen de dood betekende. Daarnaast kunnen sommige angsten aan je doorgegeven zijn via je ouders of zijn het angsten die je hebt meegenomen uit vorige levens. Ook in je huidige leven kun je uiteraard nieuwe angsten opdoen die jou belemmeren om helemaal voor jouw droom te gaan.

Breng de stemmetjes tot rust

Wat kun je eraan doen om deze belemmerende gedachten en angsten los te laten?

1. Schrijf al je angsten eens op die bij je opkomen wanneer je nadenkt over het leven van jouw zielsmissie. Het werkt al helend om ze zichtbaar te maken in plaats van ze weg te duwen.

2. Kijk eens naar dit lijstje en draai ze vervolgens om. Bijvoorbeeld: je angst is dat het een mislukking wordt. Vraag jezelf dan af: wat als het wel lukt? Hoe ziet mijn leven er dan uit? Stel je dat eens tot in detail voor.

3. Realiseer je dat jij niet jouw gedachten BENT. Je hebt gedachten, maar je bent ze niet. Identificeer je niet met jouw gedachten, maar kijk er wat meer naar een afstand naar. Jouw gedachten zijn niet per se de waarheid.

4. Weet dat je alles helemaal op jouw manier en in jouw tempo mag doen. Er is geen goede manier, alleen jouw manier.

5. Zet kleine stapjes vooruit. Rek je comfortzone op die manier steeds een beetje meer op. Stretch jezelf op die manier om in kleine stapjes jouw angsten te overwinnen. Neem de tijd om deze angsten los te laten. Het is een proces.

Gratis inzichtgesprek

Wil je graag eens praten over waarin jij jezelf klein houdt en blokkeert? Wil je zo graag jouw zielsmissie leven, maar weet je niet wat jouw zielsmissie is of voel je dat er iets in jou blokkeert om jouw volledige potentieel te kunnen leven? En wil je weten wat jou zou kunnen helpen?

Vraag dan een gratis en vrijblijvend inzichtgesprek aan, gewoon van hart-tot-hart. Tijdens dit gesprek bespreken we waar jij tegenaan loopt en waar je naar verlangt. Ook bekijken we samen welke mogelijkheden er zijn om jouw droom te bereiken.

Vraag jouw gratis inzichtgesprek hieronder aan. Ik spreek je graag!

 

Over mij

Ik ben Petra Swart, zielsmissiementor en spiritueel transformatiecoach voor sensitieve, bezielde coaches, healers en spirituele ondernemers (in spé).

Op deze plek deel ik interessante tips en inspiratie over je zieletalenten en zielsmissie ontdekken, innerlijke blokkades oplossen die belemmeren dat jij doet waarvoor je op aarde bent en ook over bezield ondernemen vanuit jouw pure zelf. En nog veel meer!

Herken je jezelf in mijn verhalen en wil je graag eens praten over de stappen die je kunt zetten om te doen waarvoor je op aarde bent? Vraag dan hier een gratis Magische Missie gesprek aan.

Gerelateerde artikelen

Het licht in jezelf

Het licht in jezelf

In het dagelijkse leven is het soms best lastig om niet te verzanden in negatieve gedachten en gevoelens. In somberheid, onzekerheid, moedeloosheid...

lees verder

0 Reacties

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Tweet
Share
Share
Pin