Home » Blog » Trauma » Het dragen voor je familie loslaten

Het dragen voor je familie loslaten

door | 21 jan, 2021 | Trauma

Voel jij je ook wel eens alsof je de hele wereld op je rug draagt? Als hoogsensitief mens voel je zo veel aan van anderen, ook hun trauma’s en onverwerkte emoties. Zeker wanneer je dit van je familie aanvoelt, zoals je ouders, is dat soms bijna onverdraaglijk. Als kind al ben je hierdoor mogelijk onbewust dingen gaan dragen voor je ouders of andere familieleden. 

Als kind voelde het leven voor mij vaak zwaar, donker en angstig. Ik voelde heel veel, maar wist niet wat ik met al die gevoelens moest. Nu weet ik dat ik heel veel aanvoelde van mijn ouders, zoals hun onverwerkte trauma’s en emoties. Maar omdat ik nog niet kon onderscheiden wat van mij was en wat van hen, drukte het als een zware last op mij en maakte het mij bang en verdrietig. Pas toen ik vastliep in mijn leven en hulp zocht om te leren omgaan met mijn hoogsensitiviteit, kwam ik erachter wat ik al die tijd allemaal had meegezeuld op mijn levenspad.

Overgenomen angst

Om een voorbeeld te geven: ik vond het als kind en als puber altijd heel spannend om zichtbaar te zijn, wilde het liefst niet opvallen en opgaan in de massa. Maar ik kwam erachter dat deze angst niet van mij is, maar dat ik deze heb overgenomen. In de loop van mijn leven merkte ik dat ik het juist leuk vind om bijvoorbeeld voor een groep te staan en les te geven, of om een lezing te houden voor een groep mensen. Zichtbaarder dan dat kan bijna niet!

Trauma verandert je DNA en kan via het DNA worden doorgegeven. Op die manier worden van generatie op generatie patronen, ziektes en trauma’s doorgegeven. Kinderen kunnen dus geboren worden met angsten, symptomen en trauma’s die niet van hen zijn.

Onderscheiden wat van jou is

Daarnaast ervaar je als kind via de hechtingsrelatie met je ouders de onverwerkte trauma’s van je ouders en grootouders. Je zuigt alles in je op, omdat je als jong kind nog niet kunt onderscheiden welke energie van jou is en welke van de ander. Alles loopt dan nog wat meer door elkaar. Alles wat je moeder voelt, voel jij als kind ook, zeker als je heel jong bent. Voor hoogsensitieve kinderen geldt dat des te meer. Omdat je met jouw hooggevoelige zenuwstelsel nog verfijndere voelsprieten hebt, vang je nog meer op van je ouders.

Zo kan een trauma, angst of onverwerkte emotie van generatie op generatie worden doorgegeven. Pas wanneer deze door iemand in de familie bewust zichtbaar gemaakt wordt, kan hij oplossen.

Draag jij een trauma van je ouders?

Hoe weet je of je trauma draagt voor een (voor)ouder? Het dragen van een trauma voor een (voor)ouder is een proces dat niet direct zichtbaar is en zich afspeelt op een onbewust niveau. Maar de volgende signalen kunnen wel een teken zijn dat je je onbewust identificeert met het trauma van een ander:

  • Wanneer patronen zich herhalen in de familie kan dat een teken zijn dat een trauma van generatie op generatie wordt doorgegeven, omdat het niet verwerkt en zichtbaar gemaakt is. Bijvoorbeeld wanneer opa in de oorlog heeft ervaren dat het gevaarlijk is om zichtbaar te zijn en zijn dochter en kleinkinderen ook moeite hebben met zichtbaarheid en zichzelf laten zien.
  • Wanneer je emoties ervaart die te groot zijn voor of niet passend bij de situatie waarin je zit. Je ziet dan een combinatie van de overgenomen emoties en van de emoties die bij de feitelijke situatie horen.
  • Wanneer je je als kind vaak overweldigd voelde door de zware energie die als een deken over het gezin en in je ouderlijk huis hing. Vaak word je je daar pas als volwassene van bewust, wanneer je ervaren hebt dat deze energie niet bij alle mensen en in alle gezinnen aanwezig is.

Tips om los te laten

Hoe kun je loslaten wat je draagt voor je familie? Ik geef je 3 tips:

Word je bewust van wat je mogelijk draagt voor je familie. Kijk eens naar de hierboven genoemde signalen en kijk dan met de ogen van nu terug op jouw jeugd.
Ga ontdekken wie jij echt bent, wat jouw pure zielsenergie is. Jouw zielsenergie is de energie die echt bij jou hoort, de pure, authentieke energie van jouw ziel. Hoe beter je jezelf leert kennen en hoe meer je in contact komt met jouw essentie, hoe makkelijker je het verschil gaat voelen tussen jouw eigen zielsenergie en de overgenomen energie van je familie.
Zoek zo nodig hulp hierbij. Het is best lastig om in je eentje te ontdekken wat je draagt voor je familie en om dit los te laten. Een goede coach of therapeut kan jou hierbij helpen. Meestal staat het dragen voor je familie loslaten niet op zich, maar is het onderdeel van een ontdekkingsreis naar jezelf, naar je eigen identiteit en wie je werkelijk bent.

Gratis Magische Missie gesprek

Wil je graag eens praten over wat jij mogelijk draagt voor je familie en wat jou blokkeert om te doen waarvoor je op aarde bent? Wil je jezelf terugvinden en jouw zielsmissie leven, maar weet je niet wat jouw zielsmissie is of voel je dat er iets in jou blokkeert om jouw volledige potentieel te kunnen leven? En wil je weten wat jou zou kunnen helpen?

Vraag dan een gratis Magische Missie gesprek aan, gewoon van hart-tot-hart. Tijdens dit gesprek bespreken we waar jij tegenaan loopt en waar je naar verlangt. Ook bekijken we samen welke mogelijkheden er zijn om te bereiken waar je naar verlangt.

Over mij

Ik ben Petra Swart, zielsmissiementor en spiritueel transformatiecoach voor sensitieve, bezielde coaches, healers en spirituele ondernemers (in spé).

Op deze plek deel ik interessante tips en inspiratie over je zieletalenten en zielsmissie ontdekken, innerlijke blokkades oplossen die belemmeren dat jij doet waarvoor je op aarde bent en ook over bezield ondernemen vanuit jouw pure zelf. En nog veel meer!

Herken je jezelf in mijn verhalen en wil je graag eens praten over de stappen die je kunt zetten om te doen waarvoor je op aarde bent? Vraag dan hier een gratis Magische Missie gesprek aan.

Gerelateerde artikelen

0 Reacties

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tweet
Share
Share
Pin