Home » Blog » Trauma » Je thuis voelen op aarde als HSP

Je thuis voelen op aarde als HSP

door | 9 jul, 2020 | Trauma

Je thuis voelen op aarde is voor sommige hoogsensitieve mensen behoorlijk lastig. Het leven voelt vaak zwaar en hard. Je begrijpt andere mensen vaak niet, waarom ze doen wat ze doen. Je voelt je anders dan anderen, wat maakt dat je je regelmatig eenzaam voelt. Misschien heb je het gevoel dat je hier eigenlijk niet wilt zijn. Het kan zijn dat je je onveilig en gespannen voelt of verdrietig. Vaak voelt het verdriet als een soort heimwee naar waar je vandaan komt. En door dit alles heb je het gevoel dat je niet helemaal in verbinding bent met jezelf en de wereld om je heen.

Als jij je ook zo voelt, dan wees gerust. Je bent niet de enige. Ikzelf heb me ook lang niet thuis gevoeld op aarde. Inmiddels weet ik dat mijn authentieke zielsenergie licht, vrolijk en sprankelend is, maar dat lichtje heb ik als kind vaak niet gevoeld. Thuis was er veel zwaarte. Ik voelde onbewust de onverwerkte trauma’s van mijn ouders aan en ben deze (ook onbewust) gaan dragen. Dat maakte dat ik me vaak zwaar en verdrietig voelde. Hoe ouder ik werd, hoe doffer dat sprankelende lichtje in mij werd.

De reis van het lichtje

Ik werd op school bovendien gepest, omdat ik anders dan de andere kinderen was. Ik begreep niet waarom ze dat deden; ik was zelf altijd aardig tegen iedereen en dacht dat anderen ook zo in elkaar zaten. Daardoor voelde ik me vaak eenzaam en onbegrepen. Ik ging me steeds meer aanpassen en mijn eigen zielsenergie verbergen, maar daardoor ging ik me niet beter voelen, integendeel. Pas toen ik mensen tegenkwam die net zo waren als ik, hoogsensitief en met een grote compassie en liefde in zich, toen begon mijn reis terug naar het licht in mijzelf. Ik leerde mezelf veel beter kennen, ik verwerkte trauma’s waarvan ik niet eens wist dat ik die had, ik liet het dragen voor mijn familie los en ik stopte met de banen waarin ik me nooit helemaal thuis voelde. Ik ging mijn aangeboren zieletalenten gebruiken en het werk doen waarvoor ik hier op aarde ben. En dat maakte uiteindelijk dat ik nu kan zeggen dat ik me thuis voel op aarde. Ik voel dat ik hier niet voor niets ben, dat ik hier iets te doen heb.

Waarom voel je je niet thuis op aarde?

Hoogsensitieve mensen hebben vaak, meer dan andere mensen, nog een onbewuste herinnering aan de Bron: de lichte en liefdevolle plek waar jouw ziel vandaan komt voor je geboorte. De plek waar je ziel zich thuis voelt en waarmee je als ziel verbonden bent. Vaak voelen je als hoogsensitief mens meer dan anderen de verbinding met dat oorspronkelijke, goddelijke licht van je ziel.

En dan komt je ziel ineens in een lichaam op aarde. Je wordt geboren, wat vaak ook niet echt een pretje is. Het is koud en je ervaart ineens allemaal lichamelijke sensaties die je daarvoor niet had, toen je nog niet in een lichaam zat. Lichamelijke ervaringen als kou, pijn, honger, dorst, etc. Je krijgt misschien wel een tik op je billen na je geboorte om te gaan ademen. Juist als hoogsensitieve baby voelt dat extra intens en dit kan dus al vanaf het begin van jouw leven een onveilig gevoel geven hier op aarde.

Dragen voor je familie

Bovendien heb je waarschijnlijk als hoogsensitief kind, mogelijk zelfs al voor de geboorte, de onverwerkte trauma’s en angsten van je ouders aangevoeld, met name van je moeder. Omdat je als kind niets liever wil dan je ouders gelukkig zien, ga je deze onverwerkte trauma’s en angsten onbewust voor hen dragen. Dit maakt dat jouw oorspronkelijke lichtje, jouw zielsenergie, verzwakt wordt door al die zwaarte en dat je je door al die zware energie die je aanvoelt van je familie onveilig kunt voelen op aarde.

Daarnaast heb je als hoogsensitief mens vaak een onbewust weten (wat later in je leven misschien een bewust weten wordt) dat alles één is. Dat er alleen maar liefde is. Maar dat onbewuste weten is op aarde dan niet te matchen met hoe andere mensen zich gedragen en wat er allemaal gebeurt op aarde: zaken als pesten, discriminatie, oorlog, dierenmishandeling, etc. Dan kan het zijn dat je het gevoel krijgt dat je niet helemaal in verbinding bent met de wereld om je heen. Je hebt het gevoel dat er iets niet klopt, maar zeker als kind denk je vaak dat dit aan jou ligt. Dus je gaat je aanpassen aan anderen, waardoor je bij jezelf weggaat en je je nog minder thuis gaat voelen op aarde. Er ontstaat een neerwaartse spiraal.

Gebruik jij jouw zieletalenten?

Ook zijn de zieletalenten van hoogsensitieve mensen vaak wat anders dan die van andere mensen. Veel hoogsensitieve mensen zijn hier om licht en liefde te brengen, om anderen te helpen, om schoonheid te brengen door middel van kleur, kunst en muziek. Maar vaak kies je in eerste instantie toch voor een ‘standaard’ baan, net als de mensen in je omgeving. Omdat je jouw zieletalenten niet gebruikt en jezelf teveel aanpast, niet leeft vanuit jouw ziel, voel je je nog steeds niet thuis op aarde.

Ten slotte is ook het letterlijk aarden, dus uit je hoofd en in je lichaam komen, vaak moeilijk voor hoogsensitieve mensen, omdat het zo onveilig kan voelen om hier op aarde te zijn. En wanneer je niet goed geaard bent, dus te weinig je lichaam bewoont, kun je je ook minder zeker, minder krachtig en onveiliger voelen. Wanneer je je meer thuis gaat voelen op aarde, zul je op den duur ook makkelijker kunnen aarden en in je lichaam kunnen zijn.

Je thuis voelen op aarde

Wat kun je doen om je toch meer thuis te voelen op aarde? Ik geef een aantal tips:

1. Verbind je met alles om je heen in de natuur. Wanneer je de aarde los kunt zien van alles wat er op aarde gebeurt, voelt de aarde al een stuk veiliger. Probeer de aarde te zien als Moeder Aarde die je draagt, je steunt en er voor je is. Je kunt haar ook vragen om je te helpen met aarden.

Verbind je ook met de wind, het water, de maan, de zon, de bomen en de dieren. Voel dankbaarheid dat ze er zijn en ga eventueel met ze in gesprek. Ik zeg de wind wel eens gedag of een boom. Dat is fijn. Ze voelen dan als mijn vrienden en dat helpt. En nee, dat is niet gek. De oorspronkelijke, inheemse volken, zoals de indianen en de maori’s, deden en doen dat nog steeds. In de westerse wereld zijn we de verbinding met de natuur kwijtgeraakt, maar wanneer je weer kunt voelen dat je onderdeel bent van de natuur en je ermee kunt verbinden, helpt dit heel erg om je hier op aarde thuis te voelen.

Als je je kunt verbinden met alles om je heen in de natuur, kun je ook bewuster en makkelijker kiezen om hier te willen zijn en om jouw bestaan hier op aarde niet langer (onbewust) af te wijzen.

2. Verwerk je trauma’s. Veel hoogsensitieve mensen hebben (onbewuste) trauma’s opgelopen, omdat ze zich al van baby af aan onveilig hebben gevoeld. En mogelijk ben je ook onverwerkte trauma’s van je ouders gaan dragen, wat gezorgd heeft voor veel zwaarte en een onveilig, overweldigdend gevoel. Laat het lot van anderen los en ga je eigen pad lopen.

3. Vertrouw erop dat alles met een reden gebeurt. Geef je over aan de stroom van het leven, laat de controle wat meer los en vertrouw erop dat er voor je gezorgd wordt. Dat je geleid wordt. We leven vaak nog vanuit angst en willen alles onder controle houden. Wanneer dat niet lukt, voelt het onveilig. Maar wanneer je meer vanuit vertrouwen en overgave kunt leven, wanneer je je intuïtie en de signalen op jouw pad gaat volgen, dan wordt jouw leven veel meer ontspannen en vrolijker.

4. Sta jezelf toe om helemaal jezelf te zijn. Veel onveiligheid ontstaat ook omdat je jezelf altijd hebt aangepast en gedacht hebt dat je anders moest zijn dan je bent. Maar je bent precies zoals je bedoeld bent te zijn. Je hebt dit hoogsensitieve lichaam en jouw zieletalenten niet voor niets gekregen. Je bent hier met een reden en met deze talenten en met jouw unieke zijn ben jij hier om de wereld mooier te maken. Wanneer je helemaal jezelf bent en jouw zielsmissie leeft, dus wanneer je doet waarvoor je hier op aarde bent, dan zul je je ook veel meer thuis voelen op aarde.

Deze tips zijn wat mij betreft de basis voor een gelukkig en licht leven. En dat gun ik jou ook!

Heb je er behoefte aan om eens te praten over waar jij tegenaan loopt en op welke manier jij lichter zou kunnen leven en je meer thuis zou kunnen voelen op aarde? Dan ben je van harte welkom voor een gratis en vrijblijvend inzichtgesprek. Je kunt dit aanvragen via onderstaande knop.

 

Inspiratie in je mailbox?

Vind je het fijn om regelmatig (max. 2 keer per maand) inspiratie en tips te ontvangen over je zielsmissie vinden, het pad van je ziel lopen en jouw magie en meesterschap ontdekken?

Schrijf je dan in voor Sprankelpost. Je kunt je hier op elk moment weer voor uitschrijven.

 

Over mij

Ik ben Petra Swart, zielsmissiementor en spiritueel transformatiecoach voor sensitieve, bezielde coaches, healers en spirituele ondernemers (in spé).

Op deze plek deel ik interessante tips en inspiratie over je zieletalenten en zielsmissie ontdekken, innerlijke blokkades oplossen die belemmeren dat jij doet waarvoor je op aarde bent en over de spirituele reis naar jouw magische meesterschap. En nog veel meer!

Herken je jezelf in mijn verhalen en wil je graag eens praten over de stappen die je kunt zetten om te doen waarvoor je op aarde bent? Vraag dan hier een gratis Magische Missie gesprek aan.

Coachingstraject ‘Ontdek de magie van jouw pure zelf’.

Training ‘Magisch Meesterschap’

 

Interessante artikelen:

Inspiratie in je mailbox?
Klik hier om je in te schrijven voor Sprankelpost.

Je ontvangt dan twee keer per maand inspiratie en tips over je zielsmissie vinden, het pad van je ziel lopen en jouw magie en meesterschap ontdekken.

Gerelateerde artikelen

6 Reacties

 1. Mildred

  Zo mooi en treffend jou verhaal. Dat kind zijn en anders voelen klopt.

  Reageer
 2. Petra Swart

  Dank je, Mildred! Wat mooi dat je jezelf hierin herkent. Ik denk dat dit voor veel hoogsensitieve mensen geldt.

  Reageer
 3. Sam

  Dankjewel, dit had ik net nodig op dit moment. Ik herken me zo in alles wat je schrijft en ik ben blij om te lezen dat ik niet ‘gek’ ben en dat ik niet de enige ben. Ik probeer constant ‘harder’ te worden in deze wereld maar het lukt me gewoon niet. Ik voel me anders dan andere mensen en te zacht en goed voor deze harde wereld. Deze tekst geeft me een soort van rust en acceptatie.

  Reageer
  • Petra Swart

   Wat fijn dat dit blog jou zo helpt, Sam! Nee hoor, je bent zeker niet gek. Je hoeft niet harder te worden, integendeel. Je mag juist zijn wie je bent. Je bent niet voor niets geboren met de eigenschappen die je hebt. Daar hoort ook jouw zachtheid bij. Dit is een van jouw zieletalenten, die je juist hebt gekregen om te gebruiken. Met jouw zachtheid mag jij de wereld helpen. Dus ga ervoor, lieve Sam, wees helemaal jezelf en sprankel!

   Reageer
 4. Shirley Vercauteren

  Dankjewel voor de mooie tekst, ik voel me ook niet thuis hier terwijl ik alles heb voor een mooi aards leven. Ik voel me zo eenzaam hier terwijl er genoeg mensen zijn die om me geven. Ik praat ook tegen bomen en nooit begrepen waarom maar het gaf me rust. Danku voor de mooie tekst.

  Reageer
  • Petra Swart

   Wat fijn dat mijn blog jou zo helpt, Shirley! Het is fijn om te weten dat je niet de enige bent, hè.

   Reageer

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tweet
Share
Share
Pin3