Home » Blog » Jezelf zijn » 4 tips wat je kunt doen bij straalangst

4 tips wat je kunt doen bij straalangst

door | 3 dec, 2020 | Jezelf zijn

Herken je dat? Je voelt dat licht in jezelf. Je wéét dat je hier op aarde iets te doen hebt en je voelt zo’n diep verlangen om die missie uit te voeren. Maar steeds wanneer je stappen wilt zetten, is er iets in jou wat je tegenhoudt. Of misschien zet je wel kleine stapjes, maar je hebt toch ergens het gevoel dat er niet uit je komt wat erin zit. Je hebt meer in je mars, je hebt zoveel potentie en ideeën, maar die blijven ergens in jou hangen. Dan kan het zijn dat je last hebt van straalangst.

Straalangst? Bedoel je niet gewoon faalangst? Nee, zeker niet! Faalangst is de angst om het doel dat je hebt gesteld niet te halen. Straalangst is juist de angst om dat doel wél te behalen. Het is de angst voor jouw eigen grootsheid. Wanneer je last hebt van straalangst, ben je bang om te stralen, om in de spotlights te staan, om je dromen waar te maken. Je bent bang om de dingen te doen waar jij in gelooft en om jouw stem te laten horen.

Je hoofd boven het maaiveld

Want o help, wat gebeurt er wanneer ik helemaal mezelf ben en alles laat zien wat ik in mij heb? Wordt mijn hoofd er niet afgehakt als ik dat boven het maaiveld uitsteek? Wat zullen anderen ervan denken en zeggen? En geef ik die ander geen slecht gevoel als ik zo succesvol ben? Dat zijn allemaal gedachten, bewust of onbewust, die naar boven kunnen komen wanneer jij jouw diepste verlangens werkelijkheid wilt maken.

Waar komen deze gedachten eigenlijk vandaan? Vaak zitten hier onbewuste overtuigingen achter. Bijvoorbeeld uit de cultuur waarin je bent opgegroeid (‘Doe maar gewoon dan doe je al gek genoeg’, is zo’n overtuiging uit de Nederlandse cultuur). Maar ook overtuigingen die je hebt doorgekregen van je ouders of grootouders of overtuigingen die je zelf tijdens je leven hebt aangenomen als waar. Dit kunnen overtuigingen zijn over jezelf, maar ook over succes of geld. Bijvoorbeeld dat succesvolle mensen arrogant zijn of dat je zielsmissie leven niet samengaat met (veel) geld verdienen.

Angsten uit vorige levens

Verder kunnen ervaringen uit vorige levens hierin meespelen. Wanneer je ooit op de brandstapel bent beland omdat je genezend of helend werk deed waar de autoriteiten of de kerk niet achter stonden, dan kunnen oude angsten en overtuigingen uit dit leven je nu nog steeds parten spelen.

Bovendien stel je als hoogsensitief mens het belang van de ander en van de groep vaak voorop. Je wilt vermijden dat de ander een slecht gevoel krijgt door jouw succes en zich bijvoorbeeld minderwaardig voelt. Ook wil je mogelijk niet buiten de groep vallen, want verbinding is voor jou als HSP heel belangrijk.

Door dit alles kan dan ook straalangst ontstaan: de angst om jezelf te laten zien in al jouw grootsheid, met alles wat er is.

Hoe weet je of je straalangst hebt?

Maar wanneer heb je dan straalangst? Denk eens na of je één van onderstaande punten herkent bij jezelf:

• Wanneer je voelt dat je je steeds aanpast en kleiner houdt dan je werkelijk bent;
• Wanneer je bepaalde taken of stappen steeds maar blijft uitstellen, zonder echt goed te weten waarom je dat doet. Je voelt het verlangen het een stap te zetten, maar toch doe je het steeds niet;
• Wanneer je merkt dat je onderpresteert en jouw volledige potentieel zich dus (nog) niet laat zien;
• Wanneer je het lastig vindt om zichtbaar te zijn en je uit te spreken over waar jij in gelooft.

Tips bij straalangst

Wat kun je doen wanneer je denkt dat je last hebt van straalangst?
1. Ontdek de onbewuste overtuigingen en angsten achter jouw straalangst, bijvoorbeeld overtuigingen over jezelf, over succes en geld of de angst voor afwijzing of zelfs voor de dood. Laat deze overtuigingen en angsten los, eventueel met behulp van een coach of therapeut.

2. Besef dat jij helemaal jezelf mag zijn. Dat is zelfs de bedoeling! Jij mag jouw unieke talenten gebruiken, want daarvoor heb je ze immers gekregen. Juist door jouw volledige potentieel te leven, dien je de wereld het beste. Je helpt anderen niet door jouw talenten onbenut te laten en jezelf te verstoppen.

3. Wat de ander van jou vindt, heeft niet met jou te maken. Het zegt alleen iets over hun eigen angsten en onzekerheden. Dus laat de meningen van anderen van je af glijden en focus je op jouw licht.

4. Blijf kleine stappen zetten om jouw diepste verlangen te verwezenlijken, zonder jezelf te forceren of te dwingen. Follow the joy! Oftewel doe dat waar je hart van gaat zingen. Je mag alles helemaal op jouw manier doen.

Gratis inzichtgesprek

Wil je graag eens praten over waarin jij jezelf klein houdt en aanpast? Wil je jezelf terugvinden en jouw zielsmissie leven, maar weet je niet wat jouw zielsmissie is of voel je dat er iets in jou blokkeert om jouw volledige potentieel te kunnen leven? En wil je weten wat jou zou kunnen helpen?

Vraag dan een gratis en vrijblijvend inzichtgesprek aan, gewoon van hart-tot-hart. Tijdens dit gesprek bespreken we waar jij tegenaan loopt en waar je naar verlangt. Ook bekijken we samen welke mogelijkheden er zijn om jouw droom te bereiken. Vraag jouw gratis inzichtgesprek hieronder aan. Ik spreek je graag!

 

Over mij

Ik ben Petra Swart, zielsmissiementor en spiritueel transformatiecoach voor sensitieve, bezielde coaches, healers en spirituele ondernemers (in spé).

Op deze plek deel ik interessante tips en inspiratie over je zieletalenten en zielsmissie ontdekken, innerlijke blokkades oplossen die belemmeren dat jij doet waarvoor je op aarde bent en ook over bezield ondernemen vanuit jouw pure zelf. En nog veel meer!

Herken je jezelf in mijn verhalen en wil je graag eens praten over de stappen die je kunt zetten om te doen waarvoor je op aarde bent? Vraag dan hier een gratis Magische Missie gesprek aan.

Gerelateerde artikelen

Wees licht!

Wees licht!

Gelukkig mogen zijn van jezelf. Zwaarte loslaten. Geen trauma's meer dragen voor je familie, maar in alle vrijheid je eigen pad lopen. Gewoon dat...

lees verder

2 Reacties

 1. Rosie

  Wat schrijf je toch prachtig en helder lieve Petra! Ik wens je veel nieuwe klanten!

  Rosie x

  Reageer
  • Petra Swart

   Dankjewel voor je mooie compliment, lieve Rosie!

   Reageer

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Tweet
Share
Share
Pin