Home » Blog » Jezelf zijn » Schaam jij je voor jouw licht?

Schaam jij je voor jouw licht?

12 november 2020

Voor veel hoogsensitieve, lichte zielen is het een bekend gevoel: dat je je schaamt voor jouw licht. Je bent geboren om hier licht, liefde en vreugde te brengen, maar komt dan terecht in een gezin of een wereld vol zwaarte, negativiteit en jezelf klein houden. ‘Doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg’.

Onbewust heb je je vaak van kinds af aan al aangepast en het licht in jou wat gedempt. Je schaamt je misschien voor jouw lichtheid, de liefde die je voelt voor alle mensen en de vreugde die je wilt brengen. Je voelt je zo anders dan anderen en weet niet goed hoe jij in de wereld past.

Jezelf aanpassen en kleiner maken

Voor mij was dit heel lang een issue. Pas enkele jaren geleden kwam ik erachter dat ik me altijd geschaamd heb voor het licht in mij, voor de speelsheid, vrolijkheid en liefde die ik in mijzelf voel. Omdat ik dat bij anderen, zoals mijn familie en klasgenoten, vaak niet zag en mezelf er daardoor om veroordeelde, mezelf aanpaste en kleiner maakte. Het licht in mij werd steeds verder gedoofd, omdat ik me aanpaste aan de zwaarte en negativiteit die ik om mij heen zag en voelde. Lees hier meer over hoe mijn lichtje gedoofd en weer aangestoken werd.

Schaamte is echter één van de meest destructieve emoties die er zijn. Het brengt je in een emotionele toestand van vernedering en je waardeloos voelen en het maakt dat je ver verwijderd raakt van jezelf, van het licht in jou. Bovendien is schaamte een emotie waar mensen over het algemeen ook niet over praten. Mensen schamen zich voor de schaamte.

Schaamte is eigenlijk afgescheidenheid van liefde en van je ware zelf. Je schaamt je voor jezelf en daardoor wordt de verbinding met je ware zelf, met jouw ziel, heel zwak. Terwijl juist deze zielsverbinding de basis is om een gelukkig, vreugdevol en vervuld leven te kunnen leiden. Wanneer je niet verbonden bent met jouw ziel, met dat licht in jou, zul je altijd een beetje zoekende blijven in je leven.

Laat jouw licht schijnen!

Daarom is het zo belangrijk dat je deze schaamte uiteindelijk kunt loslaten en gewoon jouw licht voluit laat stralen. Want juist jouw unieke eigenschappen maken jou tot wie jij bent. Jouw speelsheid, zachtheid, liefde, fantasie of vrolijkheid zijn de eigenschappen die jij mag inzetten om de wereld een beetje mooier te maken. Je hebt ze immers niet voor niets gekregen; ze zijn bedoeld om te gebruiken bij jouw zielsmissie hier op aarde. Je hoeft dat licht in jou niet te dempen, maar mag het juist in volle kracht laten schijnen. Ga maar staan voor wie jij bent. Steek je hoofd maar boven dat maaiveld uit; we leven nu in een tijd dat je kop er niet meer wordt afgehakt als je dat doet.

Onze moeders, grootmoeders, overgrootmoeders (en nog verder terug) konden en mochten vaak nog niet volledig in hun licht gaan staan. Ze werden klein gehouden en hielden zichzelf noodgedwongen klein. Deze trauma’s zijn opgeslagen in jouw DNA. Ook ervaringen uit vorige levens waarin je niet kon zijn wie je was en niet jouw volledige potentieel kon leven, kunnen nu nog van invloed zijn. Zeker wanneer je in een vorig leven om die reden verstoten of gedood bent, kan dit nog steeds een litteken zijn op jouw ziel. Wanneer het steeds maar niet lukt om te gaan doen wat jij écht wilt, wanneer je het gevoel hebt dat er iets in jou blokkeert, kan dat een van de oorzaken zijn.

4 tips om de schaamte los te laten

• Wees je je ervan bewust dat er mogelijk schaamte zit op het volledig jezelf zijn. Welke eigenschappen van jezelf ontken je nog of maak je zwakker? Welke kanten van jezelf laat je nog niet helemaal zien?
• Ga vervolgens oefenen met het langzaam aan steeds meer laten zien van de kanten van jezelf waar je nu nog schaamte op voelt. Begin met een eigenschap waar je je het minst erg voor schaamt. En oefen eerst met mensen waarbij je je op je gemak voelt.
• Besef dat de schaamte niet is wie jij bent, het is niet jouw essentie. Jij bent jouw licht, jij bent niet de schaamte of de angst. Wend je steeds opnieuw naar het licht dat jij bent. Stel je voor dat er zich een zon in jouw hart bevindt. Richt je aandacht naar die zon in jouw hart.
• Wanneer je voelt dat de schaamte of angst om helemaal jezelf te zijn jou blokkeert bij het doen wat je écht wilt, bij het leven van jouw volledige potentieel, zoek dan professionele hulp.

Gratis inzichtgesprek

Wil je graag eens praten over waarin jij jezelf klein houdt en blokkeert? Merk je dat het steeds maar niet lukt om dat te doen wat je écht wilt en voel je dat er iets in jou blokkeert om jouw volledige potentieel te kunnen leven? En wil je weten wat jou zou kunnen helpen?

Vraag dan een gratis en vrijblijvend inzichtgesprek aan, gewoon van hart-tot-hart. Tijdens dit gesprek bespreken we waar jij tegenaan loopt en waar je naar verlangt. Ook bekijken we samen welke mogelijkheden er zijn om jouw droom te bereiken. Vraag jouw gratis inzichtgesprek hieronder aan. Ik spreek je graag!

 

Over mij

Als spiritueel transformatiecoach voor  hoogsensitieve vrouwen deel ik hier interessante tips en inspiratie over het licht in jezelf terugvinden, leven vanuit vertrouwen en overgave, je zieletalenten en zielsmissie ontdekken en nog veel meer.

Zodat jij ook weer kunt leven vanuit jouw sprankelziel en kunt doen waarvoor je op aarde bent!

Gerelateerde artikelen

Leven vanuit je hart begint met moed

Leven vanuit je hart begint met moed

Angst. Ik heb er veel ervaring mee. Al van kind af aan was ik voor veel dingen bang. Maar diep van binnen voelde ik dat ik door mijn angst heen toch deze dingen moest blijven doen. Een, deels onbewuste, maar heel diepe drive om niet de moed te laten zakken, om niet mijn angst de overhand te laten krijgen. Dat woord: moed, is daarbij het sleutelwoord. Want alles begint bij moed.

Lees meer
Hoe ontdek je jouw zieletalenten?

Hoe ontdek je jouw zieletalenten?

Hoogsensitiviteit en werk is een onderwerp dat veel hoogsensitieve mensen bezighoudt. Misschien herken je het wel. Als je hoogsensitief bent, heb je vaak een grote behoefte aan zingeving en zinvol werk, waar je met hart en ziel kunt werken. Als dat niet zo is, kun je ongelukkig, gestrest of gefrustreerd worden. Daarom is het belangrijk dat je jouw zieletalenten ontdekt en deze kunt gebruiken in je werk.

Lees meer
Hoe vertel je aan anderen dat je hoogsensitief bent?

Hoe vertel je aan anderen dat je hoogsensitief bent?

Soms is het fijn als mensen weten dat je hoogsensitief bent en wat dit inhoudt. Dan hoef je wat minder uit te leggen over hoe je in elkaar zit. Maar voor veel hoogsensitieve mensen is dit vertellen toch lastig. Misschien ben je wel bang om zweverig of overgevoelig gevonden te worden. Dus hoe pak je dit aan?

Lees meer

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tweet
Share
Share
Pin